Nowe techniki gotowania

Przeciętny Polak coraz więcej wie na temat gotowania. Związane jest to między innymi z popularnością w naszym kraju różnych programów kulinarnych, które są nie tylko rozrywką. Dzięki nim można się przecież edukować, aby potem do swojej kuchni wprowadzać jakieś nowości. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie sous vide. Ta metoda wywodząca się z pięknej Francji przyjęła się też u nas. Chętnie korzystają z niej osoby, które lubią długo kręcić się po kuchni, aby wyczarować coś smacznego dla siebie i swojej rodziny.

Na czym polega gotowanie sous vide?

Ta technika gotowania to gotowanie w próżni. Wybrane przez siebie składniki, najczęściej kawałek mięsa, należy zatem zamknąć w woreczku próżniowym, a następnie włożyć do wody. Ze względu na to, że woda nigdy nie będzie osiągała temperatury wrzenia, mięso będzie musiało być gotowane dłużej. Dlatego właśnie, tak jak wspominano powyżej, to technika gotowania dla osób mających sporo czasu i chęci. Przygotowanie kawałka mięsa może zająć nawet pięć godzin. Wszystko oczywiście zależy od samego gatunku i rodzaju mięsa. Generalnie chodzi jednak o to, aby bardzo wolno się ono gotowało, dzięki czemu uda się zachować nie tylko smak, ale też aromat i soki. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste, dosłownie rozpływa się w ustach. W ten sposób można przygotować na przykład wołowinę, która podczas klasycznej obróbki termicznej bardzo często staje się twarda i żylasta. Czy gra jest warta świeczki? Zdecydowanie tak.

Jakie mięso przygotowywać tą metodą?

Tak jak wspominano już wcześniej, do metody sous-vide doskonale nadaje się wołowina, która podczas zwykłego gotowania również potrzebuje wielu godzin. W ten sposób można też przygotować pierś z kurczaka, która podczas pieczenia niejednokrotnie staje się sucha i łykowata. Sous vide to również metoda na klasyczną wieprzowinę, która jest kochana przez Polaków. Mięso trzeba wcześniej wstępnie przygotować, a zatem zamarynować i przyprawić. Dzięki specjalnej obróbce termicznej wszystkie aromaty z przypraw wnikną bardzo głęboko. Cały kawałek będzie po prostu pachnący, aromatyczny. Gdy raz zacznie się robić potrawy mięsne w ten sposób, na pewno często będzie się korzystało z tej metody. Warto zatem nauczyć się gotować właśnie w tym stylu.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here