Gotowanie to jedna z czynności, która wypełnia znaczną część naszego dnia. To obowiązek, jaki spada na większość ludzi niezależnie od płci. Nie wszyscy jednak traktują przyrządzanie posiłków jako coś przykrego, kojarzącego się z przymusem. Są ludzie, którzy z pasją oddają się czynności gotowania, traktują to jako formę relaksu i odpoczynku. Dla takich ludzi przygotowanie posiłków to dosłownie chwilka i pyszne dania pojawiają się w mig na stole.
Nie każdy jednak rodzi się z talentem kulinarnym
Większość ludzi traktuje tę czynność jako niezbędną i konieczną w codziennym życiu. Gotowanie nie przynosi im żadnej satysfakcji, a przyrządzanie posiłków dla rodziny zajmuje mnóstwo czasu i energii. Takie osoby najchętniej korzystają z dań gotowych lub półproduktów, które wymagają tylko podgrzania. Jednak nie są one zbyt wartościowe dla naszego organizmu i nie powinniśmy tego typu dań serwować zbyt często naszym domownikom.
Posiadając w domu dzieci, musimy odpowiednio komponować posiłki, aby dostarczały dzieciom wielu cennych witamin i potrzebnych do rozwoju pierwiastków. Taką bombę witaminową zapewniają przede wszystkim zupy. Dostarczają one wszystkiego co najlepsze organizmowi. Są lekkostrawne i pożywne, jednocześnie bogate w składniki odżywcze. Jedną z zup, tak uwielbianych przez małych i dużych smakoszy jest żurek domowy. Pyszna, sycąca zupa, która zachwyca swoim głębokim smakiem i aromatem.
Jak zrobić żurek, aby był pyszny i wyjątkowy w smaku?
Przede wszystkim kupmy świeże mięso i warzywa, to podstawa każdej zdrowej i smacznej zupy. Żurek możemy robić na każdym rodzaju mięsa, w zależności od naszych upodobań. Mięso gotujemy w garnku na małym ogniu, dokładamy warzywa, najlepiej por, marchew, seler i zostawiamy na kilka godzin. W tym czasie nasza zupa nabiera kolorku i smaku. Doprawiamy ją do smaku pieprzem i solą, wsypujemy zioła, które lubimy, pyszny jest tu majeranek. Możemy użyć żurku z butelki lub z torebki. Ten z butelki jest smaczniejszy, bardziej aromatyczny. Żurek podajemy z jajkiem i kiełbasą. I to jest cały sekret pysznej zupy rodzinnej, która w mgnieniu oka zniknie ze stołów.
Zupy są bardzo zdrowe i polecane dla najmłodszych dzieci, a także osób starszych i chorych. Są łatwostrawne, polecane dla osób mających problemy z delikatnym żołądkiem. W okresie jesienno-zimowym taka zupa to podstawa codziennej diety zarówno dziecka jak i osoby dorosłej. Gotowanie zup nie zajmuje nam dużo czasu i z pewnością nie przysporzy problemów przy ich przygotowywaniu. Staną się one częstym posiłkiem na naszych stołach a domownicy będą cieszyć się ich pysznym smakiem i cudownym aromatem.