Tradycyjna zalewajka z kiełbasą

Zalewajka to pożywna zupa, która na dobre zagościła w polskiej tradycji kulinarnej. Jest bardzo sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca – wprost doskonała na jesienne i zimowe dni! Nazywana jest zupą, jednak, gdy dodamy do niej różnorodne składniki, konsystencją przypomina konsystencją gulasz. Jak zrobić pyszną tradycyjną zalewajkę?

Składniki na zalewajkę

Zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych – możemy wyróżnić między innymi zalewajkę radomszczańską, świętokrzyską oraz kielecką. To pełna smaku i dość prosta w przygotowaniu zupa, która nasyci każdego. Zalewajka ma długą tradycję, dlatego jej receptura doczekała się wielu modyfikacji. Jedną z najbardziej popularnych wersji jest zalewajka z dwoma rodzajami kiełbasy, żurkiem i ziemniakami. Często wykorzystywane są również skwarki, boczek, suszone grzyby lub jajko ugotowane na twardo. Wszystko zależy od tradycji regionalnych i gustu.

Przepis na tradycyjną zalewajkę z kiełbasą

Zalewajka jest sycącą zupą, dlatego w połączeniu z chrupiącym chlebem lub grzankami z pewnością nasyci niejednego łasucha. Kolejnym jej atutem jest to, że doskonale sprawdzi się jako obiad na szybko. Oprócz poniższych składników, można doprawić gotową zupę łyżką chrzanu, śmietany lub jogurtu naturalnego. Do przygotowania zalewajki będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 długie pęta kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
  • 6 łyżek skwarek
  • 8 sztuk kiełbasy białej
  • 6 litrów wody
  • 2 butelki żurku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 15 ziemniaków
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku

W pierwszej kolejności smażymy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w 6 litrach wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i przyprawą jarzynka przez około 30 minut. Białą kiełbasę należą gotować oddzielnie we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Po zagotowaniu ziemniaków dodajemy żur, skwarki, czosnek, cebulę oraz kiełbasę. Należy gotować zupę przez około 15 minut, doprawiając solą i majerankiem.

Gotową zalewajkę warto odstawić na całą noc w chłodne miejsce do „przegryzienia” smaków i aromatów. Zupa najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Wystarczy tylko ją odgrzać, by zjeść pyszny obiad na szybko. Można dodać do zupy trochę chrzanu, śmietany lub jogurtu naturalnego.

Uproszczony przepis na zalewajkę

Przygotowanie zalewajki nie wymaga dodawania wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Nawet w uproszczonej wersji smakuje znakomicie. Należy przygotować następujące składniki:

  • 6 sztuk ziemniaków
  • 1 cebula
  • 125 g słoniny
  • 250 ml zakwasu na żur
  • przyprawa w płynie Maggi
  • 100 ml śmietany
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • liść laurowy
  • pieprz i sól

Do garnka wlewamy około 1,25 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki, cebulę i słoninę kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Smażymy słoninę na skwarki, a następnie podsmażamy cebulę na tym samym tłuszczu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy zakwas, śmietanę, cebulę i doprawiamy Maggi, solą i pieprzem. Po rozlaniu zupy do miseczek dodajemy po łyżce skwarków. Tak zaserwowana zupa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here