Dodatki do żywności pełnią określoną rolę w procesie produkcji pożywienia. Każdy z nich ma konkretne zadanie i stosowany jest do danej kategorii żywności. Jednym z takich dodatków do żywności jest lecytyna. Jaką pełni rolę?
Lecytyna – co to takiego?
Związek ten jest mieszanką fosfolipidów i innych składników o charakterze lipidowym. Fosfolipidy składają się z kwasów tłuszczowych, glicerolu, czy choliny. Oprócz nich, lecytyna zawiera także węglowodany, wodę, czy glikolipidy. Człowiek czerpie ją z pożywienia, dlatego nie mamy problemów z dostarczaniem jej naszemu organizmowi. Źródłem lecytyny są bowiem takie pokarmy jak wątroba, żółtka jaj, rzepak, soja, orzechy, czy pełnoziarniste pieczywo. Jeśli cierpimy na niedobór lecytyny, to możemy uzupełnić go także drogą farmaceutyczną. W aptece znajdziemy suplementy diety zawierające ten związek. Ich regularne przyjmowanie przez okres co najmniej trzech miesięcy pozwala uzyskać dostrzegalne efekty. Lecytyny są wskazane wszystkim tym, którzy pracują umysłowo. Usprawniają bowiem procesy myślowe i uczenia się. Dlatego powinni stosować go zarówno uczniowie, studenci, a także osoby starsze. To jednak nie jedyne zalety lecytyny. Okazuje się bowiem, że wspiera ona także transport i wydalanie z organizmu cholesterolu. W ten sposób zmniejszamy ryzyko wystąpienia miażdżycy, czy chorób serca. Obecność lecytyny obniża też skutecznie zły cholesterol LDL i poprawia funkcjonowanie wątroby. Lecytyna ogranicza bowiem niekorzystne działanie alkoholu poprzez stabilizację błon komórkowych wątroby. Dzięki temu nie jest tak otłuszczona i szybciej się regeneruje.
Jak przemysł spożywczy wykorzystuje lecytyny?
Właściwości tych związków doceniają także producenci żywności. Dodają ją do niej podczas produkcji, dzięki czemu obniżają koszty całego procesu. Lecytyny poprawiają bowiem jakość i trwałość wyrobów. Stosuje się ją w pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladzie, majonezie czy makaronie. Na liście dodatków do żywności oznaczono ja symbolem E322. Dzięki niej poprawia się konsystencja ciasta, chleb ma miękką skórkę, a plasterki sera w paczce nie sklejają się. Przydatna jest także przy produkcji pączków. Lecytyna sprawia, że wydają się one mniej tłuste, a co za tym idzie, bardziej apetyczne.
Jakie lecytyny warto stosować?
Obecnie stosuje się kilka rodzajów lecytyny. Ich nazwy biorą się od rośliny, z której zostały uzyskane. Najbardziej znane są lecytyny sojowa i rzepakowa. Wykazują one podobny skład fosfolipidów, dlatego kluczowym kryterium jest proporcja kwasów tłuszczowych. W soi czy słoneczniku dominują kwasy omega-6. Nie są one jednak tak korzystne dla naszego organizmu jak kwasy omega-3. Tych ostatnich jest zdecydowanie więcej w lecytynie rzepakowej. Tego rodzaju produkty znajdziesz na tej stronie http://oqema.pl/. Warto więc włączyć lecytyny do codziennej diety. Nie może jej jednak być za dużo. Według specjalistów każdy z nas powinien przyjmować w ciągu dnia maksymalnie 2,5g lecytyny. Warto o tym pamiętać, by nie przesadzić z jej ilością.