Zdrowe odżywianie, choć bez wątpienia zbawienne dla organizmu człowieka, potrafi być niezwykle wymagające. Ze względu na to nie każdy może pozwolić sobie na przygotowywanie jedynie niskokalorycznych posiłków. Wiele osób ogranicza więc zdrowe odzywianie wyłącznie do zamiany pewnych produktów na ich mniej kaloryczne i zdrowsze odpowiedniki. Jakich zmian można dokonać, aby przygotowywane potrawy były zdrowsze?
Cukier i mąka
Te dwa produkty pojawiają się w niemal wszystkich słodkich wypiekach, sprawiając, że są one wysokokaloryczne i mają negatywny wpływ na ludzki organizm. Niejeden dostępny w internecie blog o zdrowiu sugeruje, by zmienić najpopularniejszy biały cukier na zdrowszy cukier trzcinowy lub tzw. ksylitol, czyli cukier brzozowy, posiadający aż o 40% kalorii mniej. Dobrym pomysłem jest również używanie słodzików i ogólne ograniczenie spożycia cukru, na przykład poprzez picie niesłodzonej herbaty i kawy.
W przypadku mąki opcji jest nawet jeszcze więcej. W sklepach dostępna jest mąka jaglana, owsiana i wiele innych, z których większość można swobodnie używać jako zamiennik mąki pszennej. Wypieki przygotowane z tych mąk mają znacznie mniej kalorii, przez co skutecznie wspierają zdrowe odżywianie, nie zmuszając jednocześnie do odmawiania sobie ulubionych ciast.
Dania smażone
Nie od dziś wiadomo, że potrawy smażone mają skrajnie negatywny wpływ na zdrowie. Powodują gromadzenie się cholesterolu i tkanki tłuszczowej, a spożywane w nadmiarze mogą wręcz prowadzić do problemów z sercem. Dlatego każdy, kogo interesuje zdrowe odzywianie, powinien możliwie zminimalizować ilość spożywanych potraw smażonych. Każdy blog o zdrowiu z przepisami kulinarnymi sugeruje wiele smacznych odpowiedników smażonych dań, zawierających mięsa gotowane i pieczone. W przypadku gdy już spożywamy potrawy smażone, należy do ich przygotowania użyć możliwie jak najmniejszej ilości tłuszczu.
Słone przekąski
Chipsy, paluszki i inne przekąski są niezwykle kaloryczne, przez co prowadzą do szybkiego odkładania się tkanki tłuszczowej. Aby więc zdrowo się odżywiać, należy jak najszybciej wyeliminować je z diety. Jeżeli wciąż czujemy uporczywy głód pomiędzy posiłkami, możemy zastąpić przekąski warzywami – zamiast paluszków można podjadać surową marchewkę, a zamiast chipsów pieczone plasterki ziemniaka.