Whisky w różnych regionach świata – co powinieneś wiedzieć o najbardziej znanych gatunkach?

0
202
Whisky w różnych regionach świata – co powinieneś wiedzieć o najbardziej znanych gatunkach?

Na światowym rynku znajdziemy różne rodzaje whisky. Dlatego przed zakupem warto dowiedzieć się, czym się od siebie różnią. Na co więc zwracać uwagę?

Skąd wzięło się whisky?

Kolebką tego trunku jest Irlandia. To na terenie tego państwa mnisi zaczęli w VII wieku rozprowadzać napój zwany „wodą życia”. Do jego produkcji używano sfermentowanych owoców. Mnisi twierdzili, że napój ten ma właściwości lecznicze. Pomagał w różnych dolegliwościach, a nawet chorobach. Jego największą zaletą było to, że wydłużał życie. Nic więc dziwnego, że po dwóch wiekach iryjscy mnisi postanowili pokazać napój Szkotom. Na tych terenach napój spotkał się z równie wielkim odzewem. Pierwsze wzmianki o trunku z jęczmienia pojawiają się w XVI wieku. Sama nazwa przyjęła się dopiero w 1735 roku i pozostaje w użyciu do dziś Nic więc dziwnego, że whisky kojarzy nam się bezsprzecznie z tymi dwoma krajami. To one właśnie opanowały tę sztukę do perfekcji i krzewiły ją  w innych regionach. Whisky szkocka charakteryzuje się tym, że do jej produkcji używa się wyłącznie wody i słodowanego jęczmienia. Trunek ten poddawany jest dwukrotnej destylacji, by następnie leżakować w używanych dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Irlandzka whisky jest wytwarzana w podobny sposób. To, co odróżnia ją od szkockiej, to przede wszystkim wykorzystanie mieszaniny słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Irlandczycy trzykrotnie destylują whisky, a zacier nie jest wędzony, co wpływa na smak i aromat trunku.

Jakie whisky są produkowane w innych regionach?

Jednak Szkocja i Irlandia to nie jedyne regiony trudniące się produkcją whisky. Imigranci z tych krajów zawieźli ją bowiem do Stanów Zjednoczonych. Rozpoczęcie produkcji wiązało się jednak z modyfikacją przepisu. Jęczmień zastąpiono kukurydzą, który stał się głównym zbożem do produkcji burbonu. Zgodnie z przepisami powinien on stanowić przynajmniej 51% całej mieszanki. Amerykańska whisky leżakuje przez co najmniej dwa lata w nowych, opalanych dębowych beczkach. Produkuje się go w stanie Kentucky, który jest światową stolicą burbonu. To tu powstaje ponad 95%  światowej produkcji. Inną odmianą amerykańskiej whisky jest Tennessee Whisky, którą reprezentuje dobrze wszystkim znany Jack Daniels. Od burbona odróżnia ją to, że jest przepuszczana przez grubą warstwę węgla drzewnego wypalanego z cukrowego klonu. Poza Stanami Zjednoczonymi whisky produkuje się także w Kanadzie czy Japonii. Możemy je znaleźć u polskich dystrybutorów. Jeden z nich jest dostępny po kliknięciu w ten link https://swiat-whisky.sklep.pl/49-whisky. Zaletą sklepów internetowych jest to, że bez problemu możemy porównać produkty i wybrać ten, który spełnia nasze oczekiwania. Tego typu sklepy posiadają też whisky w edycji limitowanej lub wyższej jakości niż te oferowane w zwykłych marketach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here