Sprawdź, jak przyrządzić pyszne przystawki na grilla

Grill kojarzy nam się przede wszystkim z różnorodnymi mięsami, takimi jak karkówka, kiełbasa, kaszanka. Jednak zanim główne dania będą gotowe, warto uraczyć naszych gości pysznymi przystawkami. Okazuje się, że małym nakładem pracy można przygotować nawet wykwintne przekąski. Oto nasze propozycje!

Szparagi w boczku z grilla

Szparagi najczęściej pojawiają się wraz z sezonem grillowym, dlatego warto je uwzględnić w planowanym menu. Zawinięte w plastry boczku nie dość, że świetnie smakują, to również dobrze prezentują się na stole. Wystarczy jedynie podgotować szparagi i zawinąć je wraz ze słupkami sera brie w plastry bekonu. Grillujemy i gotowe! Najlepiej smakują w towarzystwie Sosu czosnkowego WINIARY.

Ogórki nadziewane rzodkiewką i białym serem

Przystawki na grilla powinny być nieskomplikowane i możliwe do przygotowania bez dodatkowych urządzeń. W tej roli idealnie sprawdzą się nadziewane, świeże ogórki. Farsz stworzymy z sera białego, rzodkiewki, posiekanego szczypiorku i natki pietruszki do dekoracji. Aby ogórki pięknie prezentowały się na stole, warto pokroić je na kilkucentymetrowe kawałki, do których dodamy nadzienie.

Pieczarki faszerowane z grilla

Faszerowane pieczarki to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Do przygotowania przystawki najlepiej wykorzystać duże pieczarki i napełnić je farszem po same brzegi. Z grzybów należy usunąć nóżki, drobno posiekać, dodać ser twarogowy i ułożyć na aluminiowej tacce do grilla. Przygotowane pieczarki trzeba wybić przepiórcze jaja i posypać żółtym serem.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Ziemniaki przez cały rok królują na polskich stołach, jednak wiosną i latem warto wykorzystać młode, których nawet nie trzeba obierać. Przyrządzone na grillu mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Wyrazisty i aromatyczny farsz przygotujemy z boczku wędzonego, cebuli, czosnku oraz ulubionych przypraw, na przykład majeranku, oregano, tymianku i bazylii. Wystarczy jedynie nadziać ziemniaki i zgrillować, a potem podać z Sosem tatarskim.

Sałatka grillowa z młodych warzyw

Grzechem byłoby nie skorzystać z nowalijek pojawiających się wiosną, czyli wraz z nadejściem sezonu grillowego. Lekka sałatka jest idealną przystawką, jak i dodatkiem do dania głównego. Do jej przygotowania wykorzystamy świeże ogórki, rzodkiewki, pomidory, ser feta i czosnek. Sałatka nie może obyć się bez odpowiedniego sosu. W tym przypadku wykorzystamy Majonez Delikatny WINIARY. Smacznego!

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Sałatka do dań z grilla może być również nieco bardziej sycąca. W tym przepisie potrzebne będą młode ziemniaki oraz szparagi, które znajdą się w towarzystwie dowolnej sałaty oraz pomidora. Wyrazisty smak zapewni sos z Majonezu Delikatnego WINIARY i musztardy.

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

A może sałatka z dodatkiem truskawek i awokado? To niecodzienne połączenie, jednak w trakcie sezonu grillowego warto nieco poeksperymentować. Sałatkę przygotujemy ze szpinaku, cząstek truskawek, awokado, czerwonej cebuli, sera feta i orzechów włoskich. Bardzo ważnym elementem przystawki jest dressing z Majonezu Delikatnego WINIARY, jogurtu naturalnego, oleju, cukru, soli i pieprzu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here