Przysmak nie tylko na Halloween – jak przyrządzić dynię?

0
30
jak przyrządzić dynię

Choć w polskich ogródkach pojawia się dość często i nie jest uznawana za egzotyczną, dynia to wciąż warzywo większości osób kojarzące się wyłącznie z Halloween i upiornymi dekoracjami przygotowywanymi na ten dzień. Tradycja wyprawiania przyjęć i imprez tematycznych ostatniego dnia października staje się na tyle popularna, że w tym okresie jak najbardziej pożądane są przysmaki wykonane z dyniowego miąższu – ciasta i placki oraz wytrawne potrawy. Przetwory z dyni wykonane wczesną jesienią pozwolą zaoszczędzić czas i stworzą bazę do pysznego posiłku. Jak przyrządzić dynię, aby móc cieszyć się nią przez długi czas?

Przetwory z dyni – jak je wykorzystać?

Nie ma nic lepszego niż ciasto ze świeżej dyni – to fakt! Gdy kupujemy lub zrywamy to warzywo we własnym ogródku, często ma ono już naprawdę pokaźne rozmiary, przez co ciężko wykorzystać cały miąższ za jednym razem. Doskonale wiedzą o tym fani dyni olbrzymiej, która osiąga nawet kilkadziesiąt, a w niektórych przypadkach ponad 100 kg – z takiego okazu można by przygotować całą ucztę na kilka osób! Decydując się na taki zakup, warto więc opracować plan działania i zastanowić się, jakie przetwory z dyni przyrządzić, aby przechować dynię i jej niesamowite wartości odżywcze na dłużej.

Krem z dyni

Krem z dyni to zdecydowanie najpopularniejsza potrawa do zimowego słoika – nie wymaga wykorzystania wielu składników, jest pożywna i doskonale rozgrzewa. Wystarczy kilogram dyni, 4 ziemniaki, cebula i czosnek oraz ok. 0,5 l bulionu warzywnego. Warzywa należy podpiec bądź podsmażyć na maśle, a następnie ugotować do miękkości w bulionie. Kiedy dynia będzie ugotowana, należy zblendować całość i doprawić – ten krok można jednak pominąć i doprawić zupę dopiero na talerzu. Smak dyni doskonale podbije słodka papryka mielona, imbir i kurkuma, a także odrobina soli lub pieprzu. Zamknięty w słoikach krem należy zapasteryzować – dzięki temu przetrwa nawet kilka miesięcy – i upewnić się, że zakrętka została starannie zakręcona. Następnie można wykorzystać go jako zupę i podawać z grzankami lub prażonymi pestkami bądź dodatek do mięs – dynia szczególnie dobrze komponuje się z dziczyzną oraz drobiem.

Dynia na deser

Przetwory z dyni to także dodatki „na słodko”, czyli różnego rodzaju konfitury. Najprostsza nie wymaga wykorzystania dodatkowych składników – wystarczy dynia i cukier w stosunku 2:1 oraz odrobina cynamonu do przyprawienia. Chcąc uzyskać nieco bardziej wyrazisty smak (nie każdy musi być przecież wielbicielem smaku dyni!), warto podczas gotowania dorzucić do miąższu cząstki pomarańczy – dzięki temu oprócz efektu lekkiej kwaskowatości, dżem zostaje dodatkowo wzbogacony witaminą C. Po taki przysmak można sięgnąć późną jesienią i zimą jako śniadaniowy dodatek do pieczywa lub ciast. Dzięki dużej zawartości witamin podniesie odporność i pomoże organizmowi walczyć z wszechobecnymi o tej porze roku wirusami. Konfiturę dyniową można dodać także do herbaty – wraz ze startym imbirem wzbogaci ten napój i rozgrzeje organizm, rozganiając przeziębienie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here