Przepis na gołąbki

Gołąbki są potrawą polskiej kuchni narodowej – to ulubiona potrawa wielu z nas. Gołąbek to rodzaj zawijańca z liści kapusty, wewnątrz którego jest farsz. Klasyczna odmiana tej przyprawy ma farsz przygotowany z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Ten rodzaj gołąbków podaje się z sosem pomidorowym. Wiele osób sądzi, że przygotowanie tej potrawy jest skomplikowane i wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Faktycznie przygotowanie potrawy wymaga nieco wysiłku, sprawności kulinarnej i czasu, ale warto wiedzieć jak zrobić gołąbki doskonałe, by mieć numer popisowy na święta, imprezy, domowe obiady.
Najpierw trzeba przygotować kapustę. Do gołąbków nadaje się głowiasta kapusta biała lub włoska. Z kapuścianej głowy trzeba usunąć wierzchnie uszkodzone liście i ostrym nożem wyciąć głąb. Tak przygotowaną kapustę włożyć do dużego garnka, w którym wcześniej zagotowała się woda. Główkę kapusty należy zaparzać w we wrzątku i po kolei zdejmować kolejne liście. Wrzątek powoduje, że stają się one miękkie i elastyczne, co zabezpieczy liście przed pękaniem i ułatwi zwijanie. Gorące liście można na chwilę zanurzyć w misce z bardzo zimną wodą (nawet z dodatkiem lodu) – ten zabieg nada im jeszcze większej elastyczności. Gdy liście wystygną trzeba ostrym nożem zestrugać twarde miejsca u nasady liścia, uważając przy tym by nie zostawić wielki dziur, przez które wycieknie farsz.
Zaparzanie i zdejmowanie liści wymaga zręczności i uwagi – ze względu na temperaturę wody łatwo ulec poparzeniu.
Kolejną czynnością jest przygotowanie farszu. W misce trzeba umieścić zmielone mięso wieprzowe (łopatka, karkówka), ugotowany ryż (można to zrobić poprzedniego dnia), jajko surowe, cebulkę zeszkloną na odrobinie oleju oraz przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek lub inne według upodobań. Składniki farszu trzeba dokładnie połączyć.
Teraz czas na zawijanie – czynność prostą, a tak bardzo demonizowaną. Na rozłożony liść u jego nasady należy położyć porcję farszu, złożyć brzegi prawy i lewy do środka (jak w krokietach) i zwinąć w rulon. Pakieciki z farszem umieszczać w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Wcześniej można garnek czy naczynie wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi. Gołąbki zalać do połowy wodą, gotować na ogniu lub zapiec w piekarniku do miękkości. Podawać z sosem pomidorowym.

http://www.genotype.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTelefony komórkowe
Następny artykułIdealny podryw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here