Prasa do owoców pomoże przyrządzić domowe nalewki

Sezon owocowy w pełni. Warto zatem go wykorzystać na robienie domowych win i nalewek, nieocenionych podczas zimowej aury. Ich przygotowanie – wbrew ogólnym przekonaniom – wcale nie jest trudne. Wystarczy zgromadzić ulubione owoce, cukier, drożdże, butle do fermentacji i prasę do owoców, aby cieszyć się wybornym smakiem własnoręcznie zrobionego trunku.

Po pierwsze – wybór owoców

Osoby wtajemniczone w kwestię przygotowania win doskonale wiedzą, że nie wszystkie owoce w jednakowym stopniu nadają się do fermentacji. Najlepszymi właściwościami cieszą się owoce soczyste, wydzielające duże ilości soków, jak wiśnie, jabłka czy porzeczki. Nie oznacza to jednak, że z owoców mało soczystych nie da się wyprodukować wina. Nawet twarde mogą zapewnić ciekawe doznania smakowe, o ile uprzednio zostaną odpowiednio przygotowane. Mowa oczywiście o zalaniu wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym.

Po drugie – sprzęt

Nie byłoby możliwe wyprodukowanie najmniejszej ilości wina, gdyby nie prasy do owoców. To łatwe narzędzie do wyciskania soku sprawi, że domowa produkcja może być nie tylko szybsza, ale i przyjemniejsza. Każdy, kto rozpoczynał swoją przygodę z winiarstwem z pewnością nieraz przekonał się, że uzyskiwanie moszczu to najbardziej pracochłonna czynność z wszystkich możliwych. Jednak są sposoby, aby je usprawnić. Prasy do owoców są w tym przypadku nieocenionym sprzymierzeńcem, który skutecznie rozprawi się nawet z bardzo opornymi owocami. Wykonane z wysokiej jakości materiałów, wytrzymałych i odpornych na nawet intensywne użytkowanie, przeznaczone do pracy z produktami spożywczymi. Dzięki nim, wyciśnięcie owocu do ostatniej kropli będzie prostsze niż kiedykolwiek.

Co jeszcze oprócz pras do owoców? Pojemniki!

Na nic zdadzą się najsmaczniejsze owoce i wyciśnięty z nich sok, jeśli nie będziemy w posiadaniu odpowiedniego naczynia, w którym je zrobimy. Początkujący amatorzy wina powinni skusić się na niewielki, szklany gąsiorek, o pojemności od 5 do 10 litrów. W sytuacji, gdy planujemy większą produkcję, wtenczas najlepszym rozwiązaniem będzie plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności od 10 do 30 litrów. Do tego korek do szklanego gąsiora, rurki fermentacyjne oraz wężyk do zlewania wina znad osadu.

Właściwe proporcje

Cały sukces w produkcji wina, oprócz zaopatrzenia się w prasy do owoców i pojemników, tkwi w zastosowaniu odpowiednich proporcji. Oczywiście, wiele zależy również od tego, czy chcemy uzyskać mocniejszy lub słabszy trunek. Generalnie jednak stosuje się następującą zasadę: w przypadku porzeczek (na 1 litr soku 300 g cukru i 1,5 l wody), wiśni (6 kg owoców, 2 kg cukru i 4,5 l wody), maliny (6 kg owoców, 1,5 kg cukru i 4 l wody), truskawki (7 kg owoców, 1,5 kg cukru i 4,5 l wody).

Artykuł powstał we współpracy z https://www.winodomowe.pl/pol_m_Wino-domowe_Prasy-do-owocow-125.html

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here