Ziemniaki to nie tylko dodatek do mięsa. Z tego często niedocenianego produktu można wyczarować przepyszne dania, którymi zajada się cała rodzina. Jednym z nich są oczywiście tradycyjne placki ziemniaczane. Ich sekretem jest przede wszystkim dobra konsystencja ciasta. A więc jak zrobić placki ziemniaczane? To nic trudnego.
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Potrzebujemy kilku dużych ziemniaków, mąki, jajka, cebuli, czosnku oraz soli i pieprzu do smaku. Ziemniaki ścieramy na „papkę”, ale można też je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zależy jakie placki lubimy. Czosnek obieramy, rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. By zrobić to wszystko sprawniej i szybciej można zmielić ziemniaki i cebulę w blenderze. Po wymieszaniu składników dodajemy jajko i mąkę by ciasto nieco nam się zagęściło. Można dodać też łyżkę śmietany. Gdy ciasto nadal ma za rzadką konsystencję dosypujemy grysiku, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na patelnię z porządnie rozgrzanym olejem. Smażymy na złocisty kolor. Podajemy ze śmietaną, śmietaną i cukrem lub bez dodatków.
Z ziemniaków powstają też pyszne knedle ze śliwkami. Najpierw należy ugotować ziemniaki, a po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę, Można użyć również maszynki do mielenia. Ciasto do knedli robi się w zasadzie tak samo jak kluski śląskie. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, ubijamy na całą jej szerokość, wygładzamy po czym dzielimy łyżką na 4 części. Jedną część wyciągamy, a powstałą w misce „dziurę” wypełniamy mąką ziemniaczaną po czym dodajemy „wyjętą część”. Śliwki obtaczamy w cukrze pudrze i cynamonie. Z ciasta formujemy malutkie placuszki, kładziemy na nie połówkę lub całą śliwkę i formujemy kulkę z śliwką w środku. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 – 10 minut od czasu aż knedle wypłyną. Podawać polane śmietaną lub roztopionym masłem, posypane cukrem. Knedle można również zrobić z truskawkami.
Z ziemniaków powstają również pyszne zapiekanki, np. z mięsem mielonym, podobne do lasagne. Makaron zastępuję się tam właśnie ziemniakami. Dania z ziemniaków są przepyszne lecz jednocześnie niezwykle sycące i kaloryczne. Warto jednak od czasu do czasu urozmaicić nasze domowe menu i uczynić z ziemniaków danie główne zamiast dodatku do mięsa i surówki. Na pewno nie pożałujemy, a nasi bliscy będą zajadać ze smakiem. Może nawet poproszą o dokładkę.