Jak ugotować makaron?

Makaron to najlepszy sposób na pyszną i ekspresową przekąskę dla zabieganych oraz tych, którzy cierpią na odwieczny brak pomysłów na obiad czy kolacje dla całej rodziny. Pasta sprawdzi się niemal zawsze, bo jest smaczna, szybka w przygotowaniu i wspaniale łączy się przeróżnymi aromatami.

Makaron nie potrzebuje tak naprawdę wielu dodatków. Jeśli wybierzemy pastę najlepszej jakości to kilka podstawowych przypraw wystarczy, aby majstrować sycące danie obiadowe lub pyszna i lekka kolację dla dwojga. Mówiąc o makaronie najlepszej jakości, mamy na myśli to, aby był on idealnie sprężysty, nie sklejał się podczas gotowania i nie był „mączasty” w smaku. Bo nikt przecież nie lubi rozgotowanej, miękkiej kluchy.

Jak ugotować makaron?

Jak ugotować makaron?Dlatego oprócz wyboru dobrego makaronu, należy jeszcze umiejętnie go ugotować. Czynność w teorii dziecinnie prosta, w praktyce jednak bywa rożnie. Jak ugotować makaron, aby był idealny? Należy przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze- odpowiednia ilość wody. Makaron nie znosi ciasnoty, więc nie należy żałować mu wody. Najlepiej stosować prostą proporcję, która sprawi, że nasz makron zawsze będzie dobrze ugotowany. Na 1 części makronu przypadają 4 części wody.

Przyda się również duży, obszerny garnek, w którym makaron będzie miał wystarczająco dużo miejsca na pęcznienie i nie będzie się sklejał. Można oczywiście zaopatrzyć się w specjalny garnek z sitem do odcedzania. To znacznie ułatwi pracę, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły rondel i durszlak. Wodę na makron należy zawsze lekko posolić, aby pasta nie była bezsmakowa. Kolejna kwestia to czas gotowania. Nie należy nigdy gotować makaronu zbyt długo. Nie chodzi tu już nawet o to, żeby pasta była al dente, ale oto, by nie była przegotowana. Najlepiej zawsze stosować się do instrukcji na opakowaniu. I to ściśle, bo czas gotowania jest dostosowany do wielkości i rodzaju makaronu.

Ugotowany makaron jest po odcedzeniu gotowy do spożycia

Ogromnym błędem jest przepłukiwanie go zimną wodą po ugotowaniu. Nie dość, że ochładzamy go w ten sposób, to jeszcze pozbywamy kleistej warstwy, do której przylega sos. A prawda jest taka, że makaron należy zawsze podawać na ciepło, bo tylko gorący makron jest naprawdę smaczny.

Najprostsza wersja makronu to makron z solą, pieprzem, i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wspaniale smakuje też proste danie złożone z pasty i domowego sosu pomidorowego ze świeżych warzyw i aromatycznych ziół.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here