Jak rozpoznać rydza?

Rydze uważane są za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Rosną w lasach iglastych a ich znakiem rozpoznawczym jest intensywny pomarańczowy kolor. Jednak podłoże albo warunki atmosferyczne często zmieniają barwę kapelusza i kolor pomarańczowy przybiera inne odcienie co sprawia, że rydze są mylone z innymi grzybami. Szczególnie niebezpieczne jest pomylenie rydza mleczaja z rydzem wełnianką lub olszówką. Zarówno wełnianka, jak i olszówka są grzybami trującymi. Nie warto wierzyć w opowieści o tym, że wystarczy grzyby długo gotować, aby pozbawić je trucizny. Nie ma takiej opcji – grzyb trujący jest jednakowo groźny w stanie surowym jak i po ugotowaniu. Jak rozpoznać rydza mleczaja aby nie narazić się na utratę zdrowia a nawet życia? Rydz mleczaj po przekrojeniu trzonu jest wewnątrz pusty – jak tuleja i wypuszcza kropelki płynu – mleczka o zabarwieniu pomarańczowym. Ponadto prawdziwe rydze mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach.
Rozpoznawania rydzów najlepiej uczyć się w towarzystwie doświadczonych grzybiarzy. Jednak nawet wówczas, gdy już dobrze poznamy rydze warto stosować zasadę ograniczonego zaufania – jeśli nie jesteśmy pewni jakiegoś okazu i nie mamy się z kim skonsultować, to lepiej nie zabierać niepewnego okazu do domu. Tak należy postępować nie tylko z rydzami – każdy grzyb, który wydaje się nam inny, niepewny, nietypowy powinien zostać w lesie.
Rydze należy zbierać do wiklinowych koszyków a po przyniesieniu do domu natychmiast przystąpić do przerobienia. Można je zamrozić – przed włożeniem do zamrażarki grzybów nie myjemy, a jedynie dokładnie oczyszczamy z piasku i innych zanieczyszczeń. Rydze świetnie smakują w zalewie octowej albo kiszone solą. Rydze kiszone po wymoczeniu z soli można smażyć – smak grzybów jest niemal identyczny ze smakiem rydzów świeżych.
Koneserzy rydzowych smakołyków uważają, że najsmaczniejsze są rydze smażone na maśle. Można je smażyć w całości lub pokrojone. Grzyby wystarczy lekko posolić – nie wymagają innych przypraw. Niektórzy dodają ząbek świeżego czosnku.

www.malamama.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here