Jak obrać granata

Granat. Owoc, który pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, znany na świecie od kilku tysięcy lat, w Polsce popularny jest niestety dopiero od lat kilku i powinniśmy żałować, że wcześniej nie był dostępny w naszych sklepach, bo ma wiele cennych witamin i minerałów, których może pozazdrościć mu niejeden owoc.

Właściwości granata

Jak obrać granataOprócz wyjątkowego koloru, jego środka, które składa się z połączonych ze sobą pestek, jego zaletą jest również słodkawo-kwaśny smak, oraz wszechstronne zastosowanie, między innymi w kosmetyce. Ten owoc życia, jakim jest nazywany – nie bez powodu zresztą – ma w sobie bardzo dużo witamin z grupy B, witaminę A, a także C, dodatkowo magnez, potas, czy żelazo. Warto wspomnieć, że Jeżeli pierwszy raz go kupujemy, zastanawiamy się, jak obrać granata.

Jak obrać granata?

Nie jest to wcale takie trudne, jak na początku się może wydawać. Oczywiście przed obraniem musimy go starannie i dokładnie opłukać, w skórce mogą znajdować się różnego rodzaju ulepszacze, które pomagają owocu przetrwać długą podróż do Europy. Powinniśmy też sprawdzić, czy jest dojrzały, a dowiemy się, kilkakrotnie uderzając go o blat, czy stół. Jeżeli usłyszymy dosyć charakterystyczny dźwięk, będzie to oznaczać, że jest dojrzały, ale jeśli tego dźwięku nie usłyszymy, to musimy odłożyć owoc jeszcze na kilka dni, aby dojrzał. Następnie powinniśmy przekroić owoc na pół i łyżeczką wydobyć z niego wszystkie pestki. Można też przed przekrojeniem potrząsnąć, wtedy pestki w nim znajdujące będą łatwiejsze do wyjęcia.

Z czym można zjeść granata?

Granat świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek owocowych, na przykład połączony z arbuzem, rukolą i serem feta. Świetnie też komponuje się z serami zarówno na ciepło, jak i na zimno, a poza tym przy jego cudownym kolorze każda potrawa wygląda bardzo zdrowo i apetycznie. Pestki tego owocu doskonale pasują do mięs, ale także mogą je jeść osoby, które są wegetarianami, bo smakuje dobrze zarówno z warzywami, jak i innymi owocami. W kosmetyce sprawdza się jako dodatek do maseczek, czy balsamów do ciała. Ostatnimi czasy modne są również szampony i odżywki do włosów.

Może też nie wszyscy to wiemy, ale z pestek granatu produkuje się syrop do koktajli i herbaty. Niestety ten owoc jest wciąż mało doceniany przez nas, a pomaga przecież w wielu dolegliwościach, na przykład przy menopauzie ze względu na dużą ilość żelaza i magnezu. Nie zastanawiajmy się więc dłużej, tylko pędźmy do sklepu i kupmy owoc granatu, bo jakże nie kupić owocu życia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here