granat
Zakupy Zdrowie

Granat – właściwości soku, owocu i syropu z granatu

Wartości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Wyciąg z owoców granatu zmniejsza kłopoty trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki wielkiej ilości fitohormonów granat zmniejsza sygnały PMS oraz menopauzy. Zwolennicy afrodyzjaków w granatach dopatrują się również wartości zwiększających doznania erotyczne. Starożytni chińscy specjaliści uznawali wyciąg z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności – w ponad połowie składa się z samych ziaren! Wyciągiem z granatu leczono rany. Skórki stosowano przeciwko biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Kora oraz korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako superowoc o wyjątkowych wartościach zdobił herby związków specjalistów w całej Europie. W obecnych czasach sam granat oraz wyciąg wyciągnięty z tychże owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających efektywność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a również wadom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W wyciągu granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. To zwłaszcza przeciwutleniaczom zawdzięczamy najważniejsze wartości granatów. Owoc granatu przez mnóstwo osób określany również owocem życia, coraz częściej jest w naszym normalnym jadłospisie. Pomimo to w dalszym ciągu nie jest tak rozpowszechniony jak odmienne owoce na przykład banany, nektarynka lub gruszka.

granat - właściwości i działanie zdrowotne

Owoc granatu – charakterystyka

Owoc granatu jest niezwykle zdrowy. Owoc granatu ma nie tylko dobry wyciąg, ale przede wszystkim ma polifenole, czyli przeciwutleniacze, które zapobiegają występowanie wolnych rodników i usuwają już powstałe, co obniża ryzyko powstawania wad nowotworowych. Owoc granatu w swoim wnętrzu ma słodkie, soczyste nasiona oraz to właśnie one nadają się do jedzenia. Najbardziej rozwinięte są te owoce granatu, które mają gładką oraz lśniącą skórkę.

Granat – wartości medyczne

  1. USPRAWNIAJĄ PRZEPŁYW KRWI u osób z dolegliwością wieńcową, redukują złogi oraz zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi, a przy tym pomagają utrzymać w ryzach stopień cholesterolu.
  2. POMAGAJĄ W KONFRONTACJI Z RAKIEM PROSTATY Amerykańscy naukowcy wykonali badanie, w jakim u 48 pacjentów kuracja granatami zahamowała wzrost komórek nowotworowych.
  3. POTRAFIĄ WSPOMAGAĆ LECZENIE RAKA PIERSI W badaniu in vitro onkolodzy uzyskali zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych.
  4. ZAPOBIEGAJĄ PROCESOM STARZENIA a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.
  5. ŁAGODZĄ KŁOPOTY TRAWIENNE Zawierają kwascytrynowy oraz taninę o wartościach ściągających.
  6. POMAGAJĄ PRZY CHOROBACH KOBIECYCH PMS oraz objawach połączonych z menopauzą, dzięki fitoestrogenom
  7. PRZECIWDZIAŁAJĄ KŁOPOTOM Z EREKCJĄ W medycynie tybetańskiej były ważnym elementem środka na potencję. Zamknięte w granatach substancje czynne rzeczywiście mają dobroczynny nacisk na potencję, redukują schorzenia erekcji, pobudzają libido oraz zwiększają doznania erotyczne.
  8. ODMŁADZAJĄ regenerują skórę, usprawniają jej ukrwienie oraz kolor. Przyśpieszają również leczenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Zamknięty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia mechanizm starzenia.
[Głosów:0    Średnia:0/5]

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *