Bufet i jego tajemnice

Przyjęcie bufetowe ma wszelkie zalety. W niedużym mieszkaniu można przyjąć – bardzo uroczyście – dużą liczbę gości. Obowiązuje bowiem zasada: nikt nie przykleja się na stałe do krzesła, kanapy, ale krąży, przystaje, zjada coś niedużego, tańczy i rozmawia to z tym, to z tamtym. To nie jest sesja problemowa z jednym dyskutantem w roli głównej. Monopolizować uwagę słuchaczy można przy kameralnej herbatce. Bufet to nic innego jak lada zastawiona przekąskami napojami oraz przyborami do jedzenia. Wszystko, co na niej stoi powinno być tak pomyślane i podane, aby goście nabierali bez krojenia i dzielenia, a potem mogli zjeść na stojąco i w zasadzie tylko przy użyciu widelca lub palców. Typowy zestaw bufetowy składa się z różnorodnych sałatek, tacy pełnej dobrych kanapek, zabawnych i pomysłowych drobiazgów i może jednego „poważnego” akcentu jak rolada z bakaliami czy pasztet. Zdobądźcie się na odrobinę fantazji i zrezygnujcie z potraw typu bigos. Grzyby w śmietanie, wielka taca z owocami zawiniętych w bekon, nawet chrupiąca i dobrze nadziana pizza – przyznajcie sami, że to inaczej brzmi, wygląda i smakuje niż właśnie taki zwykły bigos.

www.odmien.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here